Acoperisuri tip tigla metalica

Tigla metalica reprezinta una din cele mai folosite tipuri de invelitori in tara noastra, avantajele acesteia recomandand folosirea acestui tip de produs in marea majoritate a proiectelor rezidentiale. In articolul de mai jos as vrea sa va prezentam atat avantajele cat si dezavantajele acestui tip de invelitoare, dar si o clasificare a diferitelor tipuri de tigla metalica, in functie de diverse criterii.

Invelitorile tip tigla metalica pot fi „catalogate” in functie de mai multe criterii:

  • dupa marimea panourilor de tabla putem avea : tigla metalica in panouri mari sau tigla metalica in panouri mici. Tiglele metalice in panouri mari ( ex. tigla metalica Viking ), au avantajul unei viteze mai mari de montaj ( uneori si a unor pierderi mai mici ), mai ales in cazul acoperisurilor cu o geometrie simpla ( acoperisurile unde apele au forma dreptunghiulara ). In schimb, tiglele metalice in panouri mici ( ex. tigla metalica Novatik ), au avantajul unor pierderi tehnologice mai mici, atunci cand se instaleaza pe acoperisuri cu o geometrie mai complexa ( atunci cand apele au forma unor trapeze sau a unor triunghiuri).
  • dupa tipul de acoperire a panourilor de tabla putem avea : tigla metalica cu acoperire de poliester ( ex. tigla metalica Coilprofil ) , sau tigla metalica cu acoperire de piatra naturala . Tigla metalica cu acoperire de poliester ( vopsea ), este cea mai utilizata dintre cele doua variante, acest lucru intamplandu-se atat datorita costurilor mai mici, ( costul final al unei astfel de invelitori poate sa ajunga si la jumatate din costul final al unei invelitori cu acoperire de piatra naturala ), cat si datorita numarului mare de producatori si distribuitori de astfel de sisteme de invelitori. De retinut este si faptul ca poliesterul poate sa fie de mai multe tipuri si grosimi. Astfel putem avea finisaj exterior de poliester lucios, poliester mat, poliuretan, etc., si grosimi de 25, 30, sau 50 de microni( la un moment dat exista pe piata din Romania si tigla metalica cu acoperire de 200 de microni). In functie de tipul si grosimea stratului de protectie ( Zn, MgZn, AlZn, etc. ), si de tipul si grosimea finisajului exterior, garantia tiglelor metalice pot ajunge pana la 30 de ani.
  • dupa tipul prinderilor putem avea : tigla metalica cu prindere vizibila, sau tigla metalica cu prindere ascunsa. Invelitorile tip tigla metalica cu prindere vizibila sunt intr-o majoritate covarsitoare ( peste 98% ), prinderea panourilor putand fi facuta atat cu suruburi autoforante ( in cazul invelitorilor in panouri mari ), cat si cu cuie (mai ales in cazul invelitorilor in panouri mici ).
Acoperisuri tip tigla metalica

Avantajele acoperisurilor tip tigla metalica:

  • Greutatea redusa. Comparativ cu alte sisteme de invelitori ( tigla de beton, tigla ceramica, ardezia, etc. ), invelitorile din tabla sunt mai usoare, acest lucru influentand dimensionarea structurii acoperisului, dar si a capacitatii portante a constructiei, Deasemenea, greutatea redusa a acestui tip de invelitoare este un avantaj mai ales in cazul renovarilor, cand bugetul nu permite si lucrari de refacere a structurii acoperisului.
  • Durata mare de viata. In functie de tipul protectiei si grosimea acesteia, panourile de tigla metalica si profilele de tinichigerie pot rezista peste 40-50 de ani, fara a avea nevoie de revopsire. In tara noastra astfel de sisteme de invelitori sunt instalate de peste 25 de ani, fara a avea probleme din punct de vedere al coroziunii otelului. Este firesc, ca din punct de vedere estetic, aceste acoperisuri sa fie afectate ( intr-o oarecare masura ), de actiunea razelor UV, dar acest lucru nu influenteaza siguranta invelitorii.
  • Pretul mic de instalare. Comparativ cu alte sisteme de invelitori, pretul de montaj pentru un acoperis tip tigla metalica este unul relativ mic. Ca idee, costul de instalare pentru o invelitoare tip tigla metalica in panouri mari este undeva in jur de 50-60% din costul de instalare al unei invelitori din beton.
  • Culori variate. Teoretic, invelitorile tip tigla metalica pot fi achizitionate in orice culoare, astfel incat acoperisul sa se potriveasca perfect cu celelalte elemente principale ale constructiei ( fatada, tamplaria si sistemul de jgheaburi si burlane ). Practic insa, pentru beneficiarii finali ( care comanda o cantitate mica de tabla ), numarul culorilor disponibile este limitat la aproximativ 20-25 de nuante, cele mai uzuale fiind cele de maro, rosu, caramiziu, gri, verde si albastru. In cazul in care discutam de un proiect rezidential mare, se poate livra ca si comanda speciala ( cantitati mari, de peste 10-15.000 mp ), tigla metalica in orice culoare din sistemul RAL.
  • Nu crapa, si nu se sparg. Spre deosebire de tigla de beton sau tigla ceramica, panourile de tigla metalica nu crapa si nu se sparg, acest lucru fiind un mare avantaj din punct de vedere al sigurantei invelitorii. Deoarece marea majoritate a invelitorilor necesita lucrari de mentenanta ( in zona cosurilor, a doliilor, a calcanelor, a jgheaburilor, etc. ), este important ca in timpul efectuarii acestor lucrari invelitoarea sa reziste. In cazul invelitorilor din tigla de beton sau tigla ceramica, riscul aparitiei fisurilor sau crapaturilor este unul ridicat ( mai ales dupa o perioada de cativa ani de expunere a invelitorii la razele UV si la temperaturile extreme din zilele caniculare de vara, sau zilele geroase de iarna ). O fisura aparuta intr-o tigla ( indiferent ca este o tigla de beton sau una ceramica ), datorita fenomenelor de inghet-dezghet si de dilatare a apei la temperaturi negative, isi va mari volumul, marindu-se in acest fel volumul de apa infiltrata in structura acoperisului. Infiltratiile aparute s-ar putea sa fie vizibile ( de la interiorul casei ), dupa o perioada mai lunga de timp, perioada in care aceste infiltratii sa fi afectat atat structura acoperisului, cat si termoizolatia acestuia.
Tigle metalice
Tigle metalice

Dezavantajele acoperisurilor tip tigla metalica:

  • Inertie termica mica. Inertia termica este abilitatea materialului de a retine energia termica primită din mediu si de a o elibera in mod progresiv. Din pacate, tigla metalica este un material cu o inertie termica mica, acest lucru insemnand ca o astfel de invelitoare este mai slab calitativa din punct de vedere al izolarii termice. Spre deosebire de tigla ceramica sau de beton, tigla metalica va ceda imediat ( catre structura acoperisului ), caldura acumulata, crescand in acest fel temperatura din mansarda ( sau din pod ). De aceea este necesar ( mai ales in cazul in care aveti mansarda ), sa acordati o importanta deosebita izolatiei acoperisului. Cateva informatii utile despre izolatia acoperisului puteti citi AICI!
  • Mai zgomotoase. Comparativ cu invelitorile din tigla ceramica sau de beton, sindrila bituminoasa, ardezie, etc., invelitorile din tabla sunt mai zgomotoase atunci cand ploua. In cazul in care sunteti o persoana sensibila la zgomot, si doriti o astfel de invelitoare, este bine sa alegeti o izolatie cat mai performanta a podului sau a mansardei. In functie de materialul ales puteti stabili o grosime a izolatiei, care sa va ofere confortul fonic dorit. Din punct de vedere al zgomotului produs de ploaie, o exceptie de la regula o reprezinta panourile de tigla metalica cu acoperire de piatra naturala ( ex. acoperisurile Gerard ). In cazul acestor invelitori, stratul superior de piatra naturala asigura un confort auditiv superior, asemanator cu al acoperisurilor din tigla ceramica .
  • Au nevoie de intretinere. La fel ca marea majoritate a invelitorilor ( exceptie fac invelitorile din tabla dublu faltuita ), si acoperisurile tip tigla metalica au nevoie de servicii de mentenanta. Mentenanta acoperisurilor tip tigla metalica presupune ( dar nu se limiteaza ): verificarea si inlocuirea buretilor de etansare ( coama si dolie ), verificarea si resiliconarea zonelor de calcan si cos, verificarea si inlocuirea garniturilor de la suruburi ( datorita expunerii la actiunea UV este posibil ca acestea sa se deterioreze in timp ). Un articol mai complex despre mentenanta acoperisurilor puteti gasi AICI !
  • Panta minima de instalare 14 grade. Spre deosebire de o invelitoare din tabla dublu faltuita, nu este recomandat sa instalati invelitori tip tigla metalica la acoperisuri cu panta mai mica de 14 grade( unii producatori recomanda 12 grade ). In cazul in care aveti un acoperis cu o panta mica, trebuie sa stiti ca cele mai expuse zone la infiltratii sunt zonele de dolie.
  • In cazul in care se doreste instalarea unor ferestre de mansarda VELUX, la invelitorile tip tigla metalica in panouri mari, este necesar sa se mai achizitioneze tabla ( aceeasi marca si acelasi model cu cea existenta pe acoperis ). Daca respectivul model nu se mai fabrica, sau nu cunoasteti cu exactitate modelul instalat, ferestrele VELUX nu pot fi instalate corect. Acest lucru nu este valabil pentru invelitorile tip tigla metalica in panouri mici ( sistemul de montaj difera complet ).

In incheiere !

Indiferent cat de buna este tigla metalica achizitionata, daca instalarea invelitorii nu este corect realizata, in timp vor aparea problemele. De aceea va sfatuim sa acordati o importanta deosebita alegerii echipei de montaj si sa solicitati toate documentele aferente instalarii ( factura pentru montajul efectuat, certificat de garantie, proces verbal de receptie a lucrarii ). Un topic despre invelitori tip tigla metalica montate prost ( in care am postat mai multe situatii intalnite), puteti sa gasiti AICI ! Poate situatiile prezentate va vor ajuta sa luati o decizie mai buna in ceea ce priveste echipa de montaj .

In cazul in care vreti sa aflati mai multe informatii despre acoperisurile tip tigla metalica, va sfatuim sa cititi si articolul de pe prima pagina a site-ului tiglametalica.ro !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *