Despre ferestre

Inca de la primele constructii realizate de om, iluminatul natural a reprezentat o problema deoarece prin spatiile lasate libere putea patrunde foarte usor vantul, ploaia, frigul ( sau caldura, in functie de anotimp). Aceste goluri lasate intentionat la constructia adaposturilor au capatat numele de ferestre. Astfel, ferestrele sunt cele care permit trecerea luminii, a aerului sau a sunetului cand sunt deschise.

Despre ferestre
Despre ferestre


La inceput cand nu exista sticla, aceste goluri erau acoperite cu cadre din lemn, piele de animale, hartie sau materiale textile. Acum 2500 de ani a aparut si sticla, care a revolutionat ideea de fereastra. Dar, doar dupa ce a avut loc revolutia industriala, cand sticla a inceput sa fie produsa la o scara mult mai larga, aceasta a inceput sa fie folosita mai mereu la ferestre. Pana atunci, fabricarea sticlei era un proces greoi, si de aceea aceasta nu era utilizata pe scara larga, asa cum se intampla in zilele noastre.
In arhitectura unei constructii ferestrele au un rol foarte important deoarece ele trebuie sa izoleze incaperea dar si sa permita luminii naturale sa patrunda in camera. O alta functie importanta a ferestrelor o reprezinta aerisirea constructiei. Este cunoscut faptul ca din punct de vedere biologic este foarte important ca intr-o cladire sa beneficiati de cat mai multa lumina naturala si aer proaspat.
O fereastra completa este alcatuita din mai multe componente: tocul, cerceveaua, sticla, feroneria si alte cateva elemente de finisaj pentru imbunatatirea aspectului. Tocul este cel care tine tot ansamblul geamului, este cel care face legatura cu peretele. Cerceveaua este cea care sustine geamul si care permite deschiderea propiu-zisa a ferestrei. Geamul este una din cele mai importante componente ale ferestrei, in zilele noastre existand o multitudine de optiuni ( geamuri multistrat, cu 2,3,4 sau chiar si 5 foi de sticla (termopan ), si cu diverse tratamente). Feroneria cuprinde cam tot ce tine de mecanismele de inchidere – deschidere ale ferestrei ( balamale, manere, etc. ).


Pe langa ferestrele propiu-zise mai exista multe alte accesorii pe care le puteti atasa in scop decorativ, sau pentru a imbunatati securitatea si a creste usurinta in exploatare a ferestrei. De exemplu cel mai folosit si intalnit accesoriu este plasa impotriva insectelor. In general, pentru toate ferestrele din ziua de astazi se pot comanda plase impotriva insectelor, astfel incat vara sa puteti tine geamul deschis fara sa aveti grija unor musafiri nepoftiti. Este recomandat ca iarna sa indepartati aceste plase deoarece sunt destul de sensibile si datorita vantului puternic, al zapezii, sau a ghetii, se pot deteriora.
Revenind la partile componente ale unei ferestre este important sa retineti ca tocul si cerceveaua pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale: lemn masiv, PVC, aluminiu.
Lemnul masiv a reprezentat foarte mult timp principalul material folosit la producerea ferestrelor deoarece acesta se gasea din abundenta si putea fi prelucrat usor. Cel mai des, pentru producerea ferestrelor, se utilizeaza lemn de stejar molid sau pin. Dintre toate cele trei materiale enumerate mai sus ( lemn, PVC, si aluminiu ), lemnul masiv are cea mai mare rezistenta termica, fiind un material izolator foarte bun. Dezavantajele utilizarii lemnului natural la fabricarea ferestrelor sunt mentenanta si costul de achizitie destul de ridicat. Lemnul natural, spre deosebire de PVC si aluminiu, are nevoie de relacuire periodica.
Cele mai populare ferestre in ziua de astazi sunt cele realizate din PVC. PVC-ul ( policlorura de vinil), este un polimer creat din etilena (un produs derivat din petrol), si clorura (un derivat al sarii), care este aditivat cu diverse substante, care au rolul de a creste ductilitatea produsului si rezistenta acestuia la razele UV si la temperaturile mari. Desi au o rezistenta termica mai mica decat ferestrele din lemn, ferestrele realizate din PVC au multiple avantaje: durata mare de viata, nu necesita relacuire, costuri mai scazute. Deasemenea, un alt avantaj al PVC-ului il reprezinta faptul ca acesta poate fi prelucrat intr-o mare diversitate de forme, si poate fi colorat in masa, astfel incat produsul finit sa se potriveasca perfect arhitecturii cladirii, indiferent de nuantele coloristice ale acesteia. Pentru a intarii ansamblul toc-cercevea, si a creste rezistenta in timp, PVC-ul este armat cu profile metalice. Acest lucru nu conferă doar stabilitate și durabilitate in timp, ci ofera si un plus de protecție împotriva efracției.

Ferestre
Ferestre


Ferestrele realizate din aluminiu sunt rar intalnite in cadrul proiectelor rezidentiale deoarece, avand conductivitate termica mare, aluminiul are performante termice scazute. Pentru a creste gradul de izolare al ferestrelor realizate din aluminiu, este necesar sa se foloseasca o fibra izolatoare de carbon. Costul destul de ridicat al acestei solutii creste costul final al lucrarii, si de aceea varianta alegerii tamplariei din aluminiu nu este una tocmai ieftina. Principalele avantaje ale utilizarii profilelor de aluminiu sunt: rezistenta crescuta la efractie, si posibilitatea folosirii unor elemente de feronerie mai grele.
Intr-un articol viitor despre ferestre, vom discuta mai multe despre tipurile de geam folosite, despre proprietatile izolatoare ale ferestrelor in functie de materialele utilizate, despre clasele profilelor din PVC, despre feronerii si armaturi.

Iti recomandam sa citesti si articolul nostru despre avantajele si dezavantajele geamurilor termopane.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *