Fatada casei

Proverbul “nu judeca o carte dupa coperta” nu se aplica si in cazul caselor deoarece fatada unei case este unul dintre primele elemente ale constructiei pe care il veti remarca, aceasta fiind considerata si o adevarata carte de vizita a constructiei. In afara de aspect, elementele importante ale unei fatade sunt functionalitatea si intretinerea.
Deoarece aspectul este un element discutabil, in sensul ca noi oamenii suntem diferiti, si avem gusturi diferite, ne vom concentra discutia mai mult pe detalii referitoare la functionalitate si intretinere.

Fatada casei
Fatada casei

termoizolatia acesteia protejeaza constructia impotriva temperaturii mediului exterior, oferind un climat placut, la un cost cat mai redus, indiferent de anotimpul in care ne aflam.
Cele mai uzuale materiale pentru realizarea termoizolatiei fatadei sunt polistirenul si vata bazaltica, iar pentru realizarea finisajului exterior ( partea vizibila a fatadei ), sunt tencuiala decorativa, piatra naturala, caramida aparenta, lemnul, tabla lisa si, destul de rar in tara noastra, siding-ul din PVC.

Termoizolarea fatadei

Atat polistirenul, cat si vata bazaltica, au proprietati de termoizolare fonica si termica, rolul acestora fiind de a oferi un plus de confort in interiorul casei. Pentru montajul acestora se utilizeaza un adeziv special, ales in functie de materialul din care este ridicata constructia ( caramida, lemn, BCA, etc. ). In cazul in care aveti o constructie din caramida sau BCA, ar trebui sa folositi un adeziv pe baza de ciment, iar in cazul in care constructia este din lemn va trebui sa folositi un alt adeziv, creat special pentru acest tip de structura.
Grosimea termoizolatiei ( indiferent ca vorbim despre polistiren sau vata bazaltica), folosite poate sa varieze intre 10, si 30 de cm, aceasta valoare influentand in mod direct transferul termic al casei ( pierderea de caldura), si implicit costurile de intretinere a locuintei.
Pozarea panourilor de polistiren sau de vata bazaltica pe peretii exteriori se realizeaza cu dibluri, dupa ce in prealabil a fost dat un strat de adeziv cu o grosime de 0,5 – 1 cm. In functie de materialul folosit la exteriorul fatadei, si de modul de realizare al acesteia, se va adauga un al doilea strat de adeziv si se va poza plasa de armare ( pentru tencuiala decorativa, piatra, sau caramida aparenta), sau se va monta o folie anticondens si un suport de prindere ( pentru lemn sau siding din PVC ).
Alegerea si executarea corecta a termoizolatiei pentru fatada ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru dumneavoastra deoarece in functie de cat de bine este realizata aceasta, costurile lunare cu intretinerea casei, scad sau cresc. O atentie deosebita ar trebui acordata si termoizolatiei acoperisului.

Finisajul exterior al fatadei

Asa cum am amintit anterior, pentru finisajul exterior al fatadei cel mai des se utilizeaza tencuiala decorativa, piatra naturala, caramida aparenta, lemnul, tabla lisa, si siding-ul din PVC. La multe case sunt utilizate combinatii de doua sau trei din materialele enumerate mai sus, acest fapt oferind un plus de originalitate si un design mai atractiv constructiei.

Fatada casa placata cu piatra
Fatada casa placata cu piatra

In tara noastra, cel mai des finisaj exterior pentru cladirile civile construite dupa anul 2000 este tencuiala decorativa, iar pentru un design mai atractiv se adauga elemente de piatra naturala, caramida aparenta, lemn, sau tabla. In functie de materialul folosit pentru a crea un design mai deosebit se utilizeaza adezivi speciali ( adezivi pentru piatra naturala sau caramida aparenta ), sau se recurge la sisteme de prindere mai complexe ( asa cum se intampla in cazul in care folosim lemn sau tabla ). Acolo unde fatada este intrerupta ( zona usilor, a geamurilor, etc. ), se folosesc coltare metalice sau de PVC, iar in partile superioare se recomanda utilizarea picuratoarelor. Specialistii din domeniu recomanda in zona colturilor utilizarea unor fasii suplimentare de plasa, evitandu-se in acest fel aparitia fisurilor pe fatada.
Atunci cand realizati finisajul exterior al unei fatade folosind tencuiala decorativa este important sa utilizati materiale de calitate, si sa respectati indicatiile producatorului. Astfel, peste pereti se aplica un adeziv pentru termosistem, dupa care se lipesc placile de polistiren sau vata bazaltica. Dupa ce placile de polistiren sau vata bazaltica au fost prinse cu dibluri, se adauga un alt strat de adeziv, se pozeaza plasa de armare, si se aplica un alt strat subtire de adeziv. Cand si acest strat de adeziv s-a uscat bine se va aplica o amorsa, care confera stratului de tencuiala decorativa o aderenta sporita la stratul de adeziv aplicat anterior. Este recomandat ca amorsa folosita sa aiba o culoare apropiata de cea a tencuieli decorative care va fi utilizata. Dupa ce amorsa s-a uscat ( se lasa sa se usuce 24-48 de ore ), se aplica tencuiala decorativa. Aceasta impermeabilizeaza fatada impiedicand peretele sa absoarba apa, dar ii permite acesteia sa respire. Driscuirea se face cu miscari circulare, sau verticale, in functie de modelul dorit.
Recomandarea noastra este sa utilizati pe cat posibil intreg sistemul de termoizolatie de la un singur producator, astfel incat elementele componente ale acestuia sa conlucreze foarte bine intre ele, si rezultatul obtinut sa fie pe masura asteptarilor.
Culoarea tencuielii decorative trebuie asociata cu arhitectura casei, cu acoperisul si cu culoarea tamplariei geamurilor. In general, pentru fatada casei se alege o culoare deschisa, care sa contrasteze cu culoarea acoperisului si a sistemului de jgheaburi si burlane, si uneori cu culoarea tamplariei geamurilor. O culoare inchisa a fatadei ar atrage mai puternic razele solare, acest lucru putand influenta in zilele caniculare de vara temperatura din casa.

Pentru ca fatada casei este ca o carte de vizita a constructiei, va recomandam sa alegeti cu atentie materialele din care va realizata, designul, cat si culorile pe care le veti folosi. In cazul unei vanzari, o fatada atragatoare poate creste pretul obtinut chiar si cu cateva mii de euro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *