In ultimii ani si in tara noastra cererea pentru sisteme de incalzire in pardoseala a crescut in mod constant. Totusi, spre deosebire de tarile nordice, unde un procent foarte mare de locuinte ( in jur de 70% ), beneficiaza de un sistem de incalzire in pardoseala, la noi aceste sisteme sunt mai putin utilizate. Acest lucru se intampla in principal datorita urmatoarelor doua motive:
- Putina lume cunoaste avantajele unui sistem de incalzire in pardoseala
- Teama de aparitia unei defectiuni in tevile sau cablurile aflate in sapa
In principiu, in acest moment exista doua sisteme de incalzire in pardoseala, respectiv incalzirea in pardoseala cu agent termic ( apa ), si incalzirea electrica in pardoseala ( cabluri prin care trece curent electric ).
Este foarte important ca alegerea folosirii unui sistem de incalzire in pardoseala, indiferent care ar fi acesta, sa fie facuta inca de la faza de proiect a constructiei, astfel incat sa se poata lua in calcul toate aspectele necesare functionarii optime a unui asemenea sistem. Deasemenea, trebuie sa tineti cont de faptul ca pentru a fi eficient un astfel de sistem, este necesar sa izolati foarte bine constructia, altfel randamentul sistemului scade foarte mult, crescand in acest fel costurile de intretinere ale locuintei.
Spre deosebire de sistemul de incalzire cu radiatoare, pretul instalarii unui sistem de incalzire in pardoseala poate fi mai scump cu pana la 20% – 30%, dar, costul de intretinere si mentenanta fiind unul redus investitia se va amortiza intr-o perioada nu foarte lunga. Deasemenea, eficienta mai ridicata a sistemului face ca valoarea facturilor de energie sa fie una mai mica.
Incalzirea in pardoseala cu agent termic
Spre deosebire de incalzirea clasica cu radiatoare, la incalzirea in pardoseala temperatura agentului termic are in jur de 32°C- 34°C, suprafata radianta ( gresie, parchet, mocheta, etc. ), ajungand la o temperatura de 30°C- 31°C ( aceasta este temperatura optima, care ofera si un confort sporit in locuinta).
Utilizarea unui sistem de incalzire in pardoseala impreuna cu un sistem de panouri solare termice ofera un randament foarte bun din punct de vedere al recuperarii investitiei. Panourile solare termice incalzesc iarna apa la o temperatura cuprinsa intre 15°C si 45°C, valori apropiate de valorile necesare incalzirii in pardoseala. Chiar daca achizitionarea si montajul unui sistem de panouri solare termice presupune costuri initiale de instalare, care nu sunt deloc de neglijat, acest lucru permite o reducere semnificativa de costuri privind incalzirea casei.
“Sandwich-ul” folosit la incalzirea in pardoseala este format din: placa de beton, polistiren cu densitate cat mai mare, ( sau placa cu nuturi ), o folie termoreflectanta ( in cazul in care se foloseste polistiren ), tevile de polietilena prin care curge apa, sapa, si finisajul exterior ( parchet, gresie, mocheta, etc. ).
Polistirenul utilizat trebuie sa fie unul cu o densitate foarte mare, astfel incat sa reziste cat mai bine la fortele de compresiune, evitandu-se in acest fel aparitia deformarilor sapei.
Teava folosita la incalzirea in pardoseala este din polietilena speciala, cu bariera de oxigen, de diferite diametre. Teava de polietilena cu bariera de oxigen asigura un grad ridicat de protectie impotriva difuziei de oxigen in instalatie, prelungind astfel durata de functionare a sistemului de incalzire ( acest lucru se datoreaza faptului ca nu va mai avea loc fenomenul de difuzie al oxigenului in apa, si deci piesele metalice ale sistemului de incalzire vor coroda mult mai greu ).
Pozarea tevilor se poate face in doua variante: cu ajutorul placilor cu nuturi, sau pe placa de polistiren (in acest caz prinderea realizandu-se cu ajutorul unor cu clipsuri cu tacker).
Dupa pozarea tevilor, si inainte de turnarea sapei, se fac probe de presiune, intreg sistemul fiind supus unei presiuni mult mai mari decat presiunea normala de lucru, pentru o perioada de cateva zile. In aceasta perioada se verifica constant manometrul pentru a se observa daca apar scaderi de presiune in sistem.
Daca verificarea tevilor a decurs normal, si nu s-au observat pierderi semnificative de presiune in sistem, se trece la etapa turnarii sapei. Se va turna o sapa aditivata pentru fluidizare, recomandarea specialistiilor fiind ca pe tot conturul camerei sa se utilizeze o banda de poliuretan care sa permita dilatarea si contractarea sapei ( aceste fenomene apar datorita incalzirii si racirii tevilor de polietilena ). Deasemenea, este recomandat ca laturile sapei continue sa nu depaseasca 8 metri liniari, iar suprafata acesteia sa fie mai mica de 40 mp.
Sistemul de distributie a incalzirii in pardoseala este un element esential pentru buna functionare a acesteia. Rolul principal al acestuia consta in asigurarea corecta a distributiei agentului termic si regularizarea debitelor pe fiecare bucla. Deoarece este foarte mult de scris pe aceasta tema, acest subiect insa, il vom dezvolta intr-un articol viitor.
Incalzirea electrica in pardoseala
Incalzirea electrica in pardoseala este si ea o alternativa viabila la clasica incalzire cu radiatoare, chiar daca este mai putin utilizata decat incalzirea in pardoseala cu agent termic. Incalzirea electrica cu cablu electric incalzitor este folosita atunci cand exista posibilitatea turnarii unei sape, cablul electric fiind inglobat in aceasta.
Investitia initiala, mai mare decat in cazul incalzirii in pardoseala cu agent termic, se amortizeaza in timp datorita costurilor de mentenanta reduse ( pentru acest tip de incalzire, costurile de mentenanta se apropie de zero ).
“ Sandwich-ul” folosit la incalzirea electrica in pardoseala ( cu cablu incalzitor ), este format din: polistiren extrudat cu o grosime de 5 cm si densitate cat mai mare, peste care se pune o folie aluminizata, care are rolul sa reflecte componenta infrarosie a caldurii, o plasa de armare cu grosime ø 4 cm, cablurile electrice incalzitoare, si o sapa (este recomandat ca sapa sa contina inclusiv fibre, astfel incat riscul ca aceasta sa crape sa fie unul minim). La fel ca si in cazul incalzirii in pardoseala cu agent termic, este necesar ca la turnarea sapei sa se utilizeze o banda de poliuretan care sa permita dilatarea si contractarea sapei. Distanta intre cablurile electrice trebuie sa fie de 7-8 cm, iar specialistii recomanda utilizarea unor inaltatoare.
Pentru a reduce cat mai mult costurile, si a avea un sistem cat mai eficient, este important sa tineti cont de doua reguli simple:
- Constructia trebuie foarte bine izolata
- Nu este recomandata oprirea si pornirea des a sistemului
Avantajele utilizarii unui sistem de incalzire in pardoseala
Principalul avantaj al incalzirii in pardoseala il reprezinta eficienta. Comparativ cu sistemul clasic de incalzire prin radiatoare, un sistem de incalzire in pardoseala este mai eficient cu aproximativ 15%-25%. Spre exemplu, intr-un sistem care foloseste calorifere, temperatura apei este de 60°C – 65°C, iar intr-un sistem de incalzire in pardoseala, temperatura apei este de 32°C – 34°C.
Garantia unui sistem de incalzire in pardoseala poate sa ajunga si la 25 de ani, iar durata de viata undeva in jur de 70-80 de ani.
Un alt avantaj major al utilizarii unui sistem de incalzire in pardoseala il reprezinta libertatea de proiectare a unei mansarde. Astfel, daca utilizati incalzirea in pardoseala in camerele de la mansarda, puteti instala ferestre VELUX in orice pozitie, deoarece nu mai este necesar ca sub acestea sa aveti un calorifer care sa usuce condensul ce poate aparea pe sticla.