Proiectarea si constructia cladirilor ecologice

Proiectarea si constructia cladirilor ecologice se concentreaza pe consumul redus de energie al cladirii, pe utilizarea energiilor naturale regenerabile, pe folosirea de materiale naturale, pe reducerea deseurilor, poluarii si degradarii mediului si mai ales pe sanatatea si calitatea vietii comunitatilor.
Pentru a construi o casă ecologică, este important să vă concentrați pe materiale de construcție naturale și durabile . Cele mai utilizate materiale la construcția unei case ecologice sunt: lemnul, caramizile eficiente, pamantul, canepa, lana de oaie, celuloza, stuful si paiele.

Proiectarea si constructia cladirilor ecologice
Proiectarea si constructia cladirilor ecologice

Alegerea materialelor naturale in functie de climat, integrarea constructiei in mediu inconjurator, amenajarea interioara a diferitelor încaperi în functie de nevoile locatarilor si consumul real de energie, proiectarea spatiilor verzi sau gestionarea deseurilor, sunt elemente de care arhitectul trebuie sa tina seama atunci cand proiecteaza o cladire ecologica. In acest sens, atunci cand se proiecteaza o constructie ecologica ar trebui sa se tina cont de cateva aspecte importante:
– orientarea camerelor de zi spre sud pentru a o incalzi cat mai mult folosind energia solara,
– orientarea spre nord a camerelor care pot ramane mai reci,
– folosirea copacilor ( tei, salcam, castani, fag, stejar, etc.), pentru a umbri incaperile de zi ( in zilele toride de vara ),
– folosirea panourilor solare pentru producerea apei calde menajere, pentru aport la incalzire, pentru incalzirea apei din piscina, dar si pentru producerea curentului electric,
– instalarea unor echipamente pentru colectarea si utilizarea economica a consumului de apa,
– folosirea iluminatului cu becuri LED,
– dotarea casei cu electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic,
– reducerea pierderilor de energie prin implementarea unei izolatii termice eficiente,
– producerea de energii alternative ( energie eoliana, energie obtinuta din biomasa, etc. ),
– recuperarea energiilor naturale ( instalarea sistemelor de ventilatie si racira naturala ),
utilizarea sistemelor de control climatic

Cladiri ecologice
Cladiri ecologice

Utilizarea energiilor naturale regenerabile este un aspect extrem de important in buna functionare a unei case ecologice, si se refera la folosirea energiei solare, a energiei geotermale, a energiei eoliene, si a energiei obtinuta din biomasa.

Energia solara este cea mai utilizata din cele enumerate mai sus si este practic inepuizabila la scala timpului uman. Se estimeaza ca Pamantul primeste de la Soare de aproximativ 10.000 de ori cantitatea totala de energie consumata de întreaga umanitate. Tehnologiile de captare a energiei solare pot fi clasificate în trei categorii: solar fotovoltaic, solar termic si termodinamic.
Sistemele de încalzire solare pot fi instalate în toate tipurile de cladiri.

Panourile fotovoltaice transforma energia solara in energie electrica, avand un randament destul de bun din punct de vedere al amortizarii ( in acest moment exista sisteme fotovoltaice care produc intr-un an atata energie cat a fost folosita pentru fabricarea, transportul si instalarea lor). Instalarea panourilor solare termice poate asigura necesarul de apa calda si caldura ( partial ), al unei locuinte private sau al unei cladiri publice. Utilizarea energiei solare pentru preincalzirea aerului exterior inainte de a intra intr-o cladire poate reduce semnificativ costurile de incalzire in cladirile rezidentiale si comerciale.
Sistemele de încalzire solara sunt deosebit de eficiente pentru cladirile mari, cum ar fi spitale, magazii, scoli si sali de sport, precum si pentru cladiri rezidentiale cu mai multe etaje. Pentru ca energia solara sa poata fi folosita pe scara larga, oamenii de stiinta si ingineri din întreaga lume încearca sa dezvolte sisteme solare low-cost, care sa fie usor de instalat, utilizat, si cu un randament ridicat.

O alta parte importanta a arhitecturii durabile este minimizarea poluarii si a producerii deseurilor. Aceasta poate fi pusa în aplicare prin recuperarea apei pluviale, în special pentru udare si prin reciclarea apelor uzate, prin integrarea sistemelor de sortare a deseurilor si compostarea materiei organice. Utilizarea de materiale nepoluante poate fi, de asemenea, o modalitate de a reduce eliberarea de compusi organici volatili. Cu alte cuvinte, obiectivele unei arhitecturi durabile sunt orientate spre implementarea practicilor si tehnologiilor de constructie care vizeaza eficienta ecologica pe termen lung, fara insa a neglija necesitatile pe termen scurt ale beneficiarilor acestor constructii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *