Transformarea podului intr-o mansarda

De ce sa iti transformi podul intr-o mansarda ?

In cazul in care locuiti la casa si doriti sa obtineti un spatiu de locuit suplimentar, transformarea podului intr-o mansarda ar putea fi o solutie excelenta din toate punctele de vedere. Primii pasi pentru a putea face legal acest lucru sunt intocmirea proiectului si obtinerea autorizatie de costruire. Proiectul va trebui sa cuprinda detalii, documentatii si planse despre toate specialitatiile ( arhitectura, structura, instalatii sanitare si electrice, etc. ). In cazul in care este necesar sa se modifice structura constructiei pentru a putea sustine incarcatura pe care o presupune un spatiu de locuit ( oameni, mobilier, eventual o cada, etc. ), proiectul trebuie sa cuprinda si aceste modificari.

Transformarea podului intr-o mansarda
Transformarea podului intr-o mansarda

Cat costa sa transformi podul intr-u spatiu locuit ?

In ideea in care spatiul din pod este unul generos, atat ca suprafata, cat si ca inaltime, costurile de transformare ale podului intr-un spatiu locuit, vor fi minime iar efectul obtinut va fi maxim. O inaltime minima ideala in zona dinspre streasina este undeva in jur de 1.80 m – 2.00 m, aceasta inaltime permitandu-va sa folositi la maxim suprafata mansardei. O inaltime mai mica face dificila folosirea totala a spatiului mansardei, in unele cazuri suprafata irosita ajungand si la 50% din suprafata podului. Avand o inaltime suficient de mare, care sa va permita sa utilizati cat mai eficient spatiul mansardei, veti economisi sume importante de bani ( nu va trebui sa inaltati peretii exteriori, sa turnati centuri, sa umblati la structura acoperisului, sa inlocuiti invelitoarea, etc. ), si timp ( timp alocat obtinerii diverselor avize si autorizatii, dar si timp necesar realizarii tuturor modificarilor ce se impun pentru obtinerea inaltimii dorite).

Daca totusi suprafata podului este una generoasa, dar inaltimea acestuia este mica ( mai ales in zona dinspre streasina ), puteti opta pentru o crestere in inaltime a peretilor exteriori, obtinind astfel inaltimea dorita. Atunci cand luati aceasta decizie, va sfatuim sa tineti cont de panta minima la care se preteaza invelitoarea pe care doriti sa o instalati. Aici aveti de ales dintre tigla ceramica, de beton, metalica sau sindrila bituminoasa. Cele mai multe invelitori, se instaleaza pe acoperisuri cu o panta minima  de 14°-15° . O panta minima de 15° va va ajuta si in cazul in care veti dori sa va instalati ferestre de mansarda VELUX. Un arhitect si un structurist va pot ajuta sa realizati un acoperis simplu si eficient, reducand in acest fel costurile realizarii mansardei ( cu cat acoperisul este mai simplu, cu atat sunt mai mici costurile materialelor, dar mai ales ale manoperei ).

Transformarea podului din mansarda
Transformarea podului din mansarda

Dupa ce prima etapa a trecut, si ati obtinut inaltimea dorita, ar trebui sa aveti in vedere urmatorul aspect important, si anume scara interioara. Scarile interioare pot fi in forma de spirala, drepte, cu sau fara podest de odihna. Un alt aspect important pe care al trebui sa il discutati cu arhitectul il reprezinta locul in care va fi amplasata scara. In unele cazuri, spatiul gol de sub treptele scarii poate fi valorificat ca spatiu de depozitare.

Izolatia acoperisului ( daca s-a realizat o suprainaltare atunci va trebui sa izolati si respectiva zona a peretilor exteriori ), este urmatoarea etapa importanta a proiectului dvs. Materialele folosite la izolarea acoperisului pot fi diverse, cele mai utilizate in tara noastra fiind vata minerala, celuloza, polistirenul si spuma poliuretanica. Lana de oaie reprezinta si ea o solutie, folosita cu mult succes in Marea Britanie, si care a inceput sa castige din ce in ce mai multi adepti si in tara noastra. In functie de materialul ales se stabileste grosimea stratului izolator, astfel incat mansarda sa fie un mediu de locuit placut, atat in zilele caniculare de vara, cat si in noptile geroase de iarna, fara a fi nevoie de un consum energetic mare. Un alt aspect important de care trebuie tinut atunci cand se realizeaza izolatia acoperisului, il reprezinta folosirea unei bariere de vapori, aceasta avand rolul de a impiedica condensarea voporilor de apa in structura acoperisului. In cazul in care in mansarda aveti instalate ferestre VELUX, va recomandam sa acordati o atentie deosebita instalarii barierei de vapori in jurul acestora.

Amenajarea podului intr-o mansarda
Amenajarea podului intr-o mansarda

Compartimentarea spatiului si realizarea finisajelor interioare va fi facuta in functie de necesitatii. Din punct de vedere al costurilor de utilizare si al intretinerii, camerele mai mici sunt mai avantajoase, si de aceea recomandarea specialistilor ar fi ca acestea sa nu depaseasca 16-18 mp. Spatiul astfel compartimentat poate sa indeplineasca diverse functii, potrivite necesitatilor dvs. ( dormitor, biblioteca, un spatiu pentru jocuri recreative, etc. ).

In speranta ca acest articol va gost util, va invitam sa ne spuneti ce alte subiecte doriti sa mai abordam, si noi vom incerca sa va raspundem cu articole cat mai elaborate si bine documentate .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *