Cantitatea de vapori de apa din aer se numeste umiditate. Daca este prea mare favorizeaza inmultirea alergenilor, daca este prea mica favorizeaza aparizia infectiilor respiratorii. In special in sezonul rece este important sa masuram si sa reglam umiditatea din casa.
Valorile normale
In casa, valorile recomandate ale umiditatii sunt intre 30% si 50%. Pe timpul iernii mai ridicate, iar vara mai scazute. Masurarea acestor valori se realizeaza cu ajutorul unui aparat numit higrometru.
In ultima preioada aproape toate termometrele de perete afiseaza pe langa temperatura si valoarea umiditatii relative din camera.
Este important de stiut intotdeauna care este valoarea umiditatii si cum poate fi reglata deoarece in sezonul rece sistemele de incalzire din casa pot reduce valorile umiditatii pana la un 20%-30%. Iar in sezonul cald, datorita cresterii umiditatii de afara, va creste umiditatea si din casa, iar o umiditate ridicata va duce la aparitia condensului si, implicit, la aparitia mucegaiului.
Valorile normale
Datorita lipsei de umiditate din aer organismul uman este primul care se resimte, prin senzatia de agitatie si de oboseala. Uscarea mucoasei nazale, a buzelor, duce la cresterea riscului de infectii respiratorii, in special la copii. In cazuri extreme obiectele din lemn (mobila, parchetul, instrumentele musicale, etc.) incep sa prezinte crapaturi.
Cum se poate creste umiditatea din casa
Cea mai simpla si ieftina solutie, dar nu si cea mai estetica, este amplasarea unor vase cu apa in apropierea surselor de caldura. Puteti folosi orice recipient gasiti in casa, daca nu doriti sa investiti bani.
Daca totusi sunteti preocupati si de aspectul estetic, veti descoperi in comert o gama extrem de variata de recipiente decorative destinate acestui scop.
O alta solutie este achizitia unui umidificator electric. Nu este o solutie ieftina, dar are avantajul ca purifica si filtreaza aerul din camera, sau chiar il parfumeaza. In plus, la modelele mai scumpe puteti regla cu precizie umiditatea pe care o doriti.
Alte surse de umiditate ar mai fi plantele de casa sau acvariile.
Totusi, foarte important este sa monitorizati in permanenta umiditatea din casa pentru a nu depasi pragurile recomandate.
Ce daune poate provoca umiditatea excesiva
Peretii si elementele de mobilier din lemn sunt primele lucruri care se resimt. Peretii se acopera de igrasie, iar mobila incepe sa mucegaiasca. Pentru eliminarea igrasiei va fi nevoie de lucrari costisitoare, iar mucegaiul din mobila este posibil sa produca daune care sa nu mai poata fi reparate.
Un alt efect al umiditatii ridicate asupra mobilei o reprezinta umflarea, in special intalnita la mobila din PAL.
Cum se poate elimina umezeala
Termoizolarea corecta a locuintei este o etapa care impiedica formarea condensului. Aerisirea corespunzatoare, de cel putin doua ori pe zi,poate ajuta la stoparea cresterea umiditatii.
O alta metoda o reprezinta achizitia unui dezumidificator. In comert se pot gasi dezumidificatoare cu pastille, acestea reprezentand o solutie ieftina dar nu foarte eficienta. Cea mai buna solutie este inchirierea unui dezumidificator industrial care in cateva zile va poate scapa complet de umiditatea in exces din casa. Retineti insa ca este important sa indepartati si sursa care provoaca umezeala in exces ( asta daca nu vreti sa stati permanent cu un dezumidificator in casa ).
In cazul in care locuiti la casa, si aveti mansarda ar trebui sa folositi o bariera de vapori, care sa va protejeze structura acoperisului de efectul negativ al aparitiei condensului. Un articol referitor la acest subiect gasiti AICI !